Muzej Radboa

U organizaciji Matica Hrvatske, Odjel za arheologiju i etnologiju, održao se u Zagrebu, u utorak, 09.04.2024. prvi ciklus Znanstveno-popularnog programa: Hrvatsko arheološko i etnološko nasljeđe. Radoboju i Radobojskoj kulturnoj baštini pripala je čast da bude prva u predstavljanju ovog zanimljivog programa koji ima za cilj popularizirati i javnosti predstaviti baštinu i kulturne posebnosti na razini Hrvatske.

Program je započeo uvodnim pozdravnim govorom Anđelka Topolovca, načelnika općine Radoboj putem kojeg je naglasio vrijednost ovakvih promocija Radobojske baštine. O Radobojskoj kulturnoj baštini predavanje je održala Ivana Hazulin Pospiš, mag.hist, ravnateljica Muzeja Radboa u Radoboju. Naglasila je zanimljivost i važnost radobojskog lokalitete koji počiva na industrijskoj baštini jer su sumporokop i ugljenokop imali važnu ulogu u formiranju samog naselja i njegova gospodarskog razvoja, a također su i bili značajni u znanstvenom pogledu. U svom izlaganju objasnila je zavisnost rudarstva, fosila i arheologije u Radoboju čiji se eksponati čuvaju u Muzeju Radboa. Izlaganje Šetnja kroz radobojsku pretpovijest i aktualna arheološka istraživanja održao je dr. sc. Davor Špoljar, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Pregrada i v.d. ravnatelja Muzeja grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina. Dr.sc. Špoljar spomenuo je da je Radoboj iznimno bogato arheološko nalazište naseljeno od pradavnih vremena, sa brojnim prapovijesnim i antičkim predmetima.

Predstavljen je pregled na prijašnja i recentna arheološka istraživanja zaštićenih arheoloških lokalitete koja su se odvijala od 19. st. pa do 2022. godine. Zvjezdana Jembrih, prof. mr. art. Akademije likovnih umjetnosti Zagreb, održala je predavanje Projekt i izložba SOS za svece. Kapela sv. Jakoba – kulturnopovijesni i sakralni krajolik. Prof. Jembrih opisala je nastanak i tijek projekta SOS za svece koji je vezan uz gotičku crkvu sv. Jakoba na Očuri; Gorjani Sutinski te rezultirao izložbom „Sveci s bregov“ i zbornikom radova sa Stručno-znanstvenog skupa „Dan Očure“. U projektu su surađivali: Muzej Radboa, Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Konzervatorski odjel u Krapini, Općina Radoboj i niz znanstvenih institucija. Prošle godine projektu „SOS za svece – Sveci s bregov“ dodijeljena je nagrada Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske u kategoriji zaštite kulturne baštine. Posljednje izlaganje s temom Etnografska istraživanja i dokumentiranje etnografskoga gradiva radobojskog područja održala je doc. dr. sc. Lidija Bajuk uz asistenciju Lare Jurinjak, studentice. Tradicija i predaja koje se prenose s koljena na koljeno, priče i svjedočanstva temeljna su za ovakav vid istraživanja koja su se zadnjih nekoliko godina provodila na prostoru Radoboja i koji je bogat zanimljivim informacija i poimanjima svakodnevnog života koja su predstavljena ovim izlaganjem.

Prvi ciklus Znanstveno-popularnog programa: Hrvatsko arheološko i etnološko nasljeđe upotpunile su zagorskim pjesmama Radobojske pučke pjevačice.

Radoboj se zaista može podići bogatom kulturnom baštinom, prirodnim ljepotama sa šarolikim i razvedenim krajolikom koji čine ovu zagorsku općinu vrijednom posjeta zaključak je ovog programa koji će se nadalje nastaviti i promovirati posebnosti našeg kraja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)