Muzej Radboa

- Muzej Radboa -

O nama

Jedinstveno nalazište sumpora i ugljena, bogata rudarska tradicija, vrijedni fosilni i arheološki nalazi neprocjenjivo su bogatstvo na jednome mjestu!

Prvi pisani spomen Radoboja datira iz 1334. godine, kada je zapisano da postoji ecclesia sancte Trinitatis de Radboa, tj. župna crkva Sv. Trojstva u Radoboju.

Samo je naselje puno starije od spomenutog zapisa čemu nam svjedoče mnogi prapovijesni i povijesni arheološki nalazi.

Srednjovjekovna povijest Radoboja vezana je uz feudalni sustav selišta koji se nalazio tada u blizini grada Krapine. Radoboj je tijekom novog vijeka, posebno u 18. i 19. stoljeću bio prostor na kojem plemićke obitelji podižu svoje kurije, spominju se kurija Prašna kod Lopatica, Šašinovec u zaseoku Košutići i kurija u Jazvinama.

Tijekom 19. i početkom 20. stoljeća na području Radoboja djeluju rudnici sumpora i ugljena.  U Radoboju je prvi puta primijenjen stroj za rafiniranje sumpora, koji je u svijetu nadaleko poznat kao radobojski stroj. Usporedno s rudarenjem rudari su utemeljili 20. 10. 1833. godine rudarsku školu, želeći na taj način svojoj djeci pružiti lakši život. Tradicija rudarenja trajala je se sve do kraja II. svjetskog rata i neizostavni je dio naše povijesti.

Korisne informacije

Povijest zgrade Muzeja Radboa usko je vezana uz školstvo u Radoboju. Zapisnik kanoničke vizite iz 1639. godine bilježi da u Radoboju već tada postoji osnovna škola, a oko 26 godina kasnije osnovnoškolska naobrazba prestaje, jer su župljani siromašni i ne mogu uzdržavati učitelja. Pretpostavlja se da su se tako radobojski đaci školovali u gradu Krapini. Pisanih podataka o prosvjetnoj djelatnosti na ovom području ne nalazimo sve do početka druge trećine 19. stoljeća. U Statističkom pregledu stanja pučkoga školstva 1805. godine u Hrvatskoj, podaci govore kako u to vrijeme u Varaždinskoj županiji djeluju škole samo u Varaždinu, Varaždinskim Toplicama, Krapini, Petrijancu i Vinici. Ondašnji ljudi već su tada shvaćali važnost školovanja u odnosu na mukotrpan život kakav su živjeli. U 19. stoljeću Radoboj postaje važno rudarsko središte Austro-ugarske monarhije, a rudari su ujedno i utemeljili rudarsku školu za svoju djecu.

Školska zgrada s dvije učionice sagrađena je 1900. godine, a pet godina kasnije dograđen je stambeni objekt za učitelje. Zbog dotrajalosti 2009. godine počela je rekonstrukcija stare škole u kojoj je danas smješten Muzej Radboa. Unatrag nekoliko godina zgrada je potpuno energetski obnovljena (toplinska ovojnica, stolarija, krovište).

U njoj je instalirana prva dizalica topline u Krapinsko-zagorskoj županiji – moderan sustav grijanja i hlađenja. Na krovu zgrade instalirana je sunčana elektrana za proizvodnju električne energije.

Stara zgrada škole – crtež Josipa Brezinščaka
Stambena zgrada – učiteljski stanovi, a u pozadini je zgrada stare škole, snimljeno u travnju 2007. godine.